Gå til hovedindhold
Kvinde drikker kaffe

Sådan mindsker du systemstress

Det kan have konsekvenser at leve i en konstant stresstilstand, derfor er det vigtigt at forsøge at reducere systemstress. Få her psykologens råd.

Skrevet af
Mette Nyrup Psykolog
Publiceret onsdag den 12. oktober 2022

1. Vær opmærksom på ændringer i dit velvære

Symptomerne på stress er mangeartede og berører såvel de fysiske som psykiske og sociale aspekter af livet.

Problemet med stress er, at mange af de klassiske symptomer også optræder som direkte følge af ulykken, eksempelvis hukommelsesproblemer, udtrætning, søvnforstyrrelser og ændrede spisevaner.

Derfor er det bedste råd at reagere på ændringer i dit generelle velvære, hvad enten det handler om din fysiske eller psykiske tilstand eller dine sociale relationer.

Enhver forandring, som varer ved i mere end 14 dage, bør vurderes af en fagperson.

Husk endvidere, at det altid er nemmere at løse små problemer end store problemer.

2. Betragt kontakten til systemet som et arbejde

Hvis du betragter din kontakt til systemet, som du ville betragte ethvert andet job, bliver det muligt for dig at udstikke nogle tidspunkter for, hvornår du beskæftiger dig med ting, der relaterer sig til de forskellige grene af systemet og hvornår, du holder fri.

På den måde bliver det også lidt nemmere at begrænse tanker og bekymringer til de tidspunkter, hvor det er kontakten til systemet, som er på dagsorden.

Du kan eksempelvis have nogle faste tidspunkter, hvor du tjekker og besvarer mails, ligesom du kan forsøge at lægge møder på de tidspunkter af dagen, hvor du fungerer bedst.

3. Opret en særskilt mailboks

Det er en rigtig god idé at oprette en særskilt mailboks til kontakt til sagsbehandlere osv. På den måde bliver du selv mere herre over, hvornår du vil tjekke mails, og du undgår at blive forstyrret af en bekymrende mail lige før sengetid.

4. Sørg for at prioritere glædesfyldte aktiviteter

I en tid med meget stress glemmer vi ofte at prioritere ting, som fylder os med positiv energi, eksempelvis at sidde og nørkle med en hobby, læse eller lytte til en god bog, gå en tur i naturen eller være sammen med mennesker, vi holder af.

Hvis du formår at få skabt sådanne åndehuller i din hverdag, vil du sandsynligvis overraskes over, hvor meget det kan booste dit overskud og gode humør, blandt andet fordi der med glædesfyldte aktiviteter dannes hormoner, som modvirker stress.

Læs mere om systemstress

Webinar om systemstress

Se eller gense UlykkesPatientForeningens webinar om at være menneske i systemet med psykolog Mette Nyrup.