Kommunalvalg 2021: Fortsat færre valgsteder

Siden kommunalvalget i 2009 er 200 valgsteder forsvundet. Det er mere end hvert tiende valgsted, og samtidig er vi ikke blevet færre borgere i Danmark. Fra 2017 til 2021 er der blevet fire valgsteder færre.

Hvor kommunalvalget den 16. november skal afgøres på 1.383 valgsteder landet over, havde vælgerne ved valget for tolv år siden 1.582 valgsteder til rådighed, viser tal fra KMD og beregninger fra UlykkesPatientForeningen.

Det er kommunerne, der over en bred kam har nedlagt valgsteder, og udviklingen kritiseres af UlykkesPatientForeningen, som repræsenterer flere end 100.000 danskere med alvorlige følger efter en ulykke.

Janus Tarp, der er formand for foreningen, peger på, at jo færre valgsteder, desto længere bliver der til det enkelte valgsted, og desto sværere bliver det derfor for handicappede og andre med gangbesvær at deltage i valghandlingen.

”UlykkesPatientForeningen har gennem flere år set med stor bekymring på den reduktion af valgsteder, der har været tendensen siden kommunalreformen i 2007, og som nu tilsyneladende fortsætter. For mennesker med fysiske handicap er afstanden til et valgsted helt afgørende i forhold til at deltage i valghandlingen eller ej,” siger Janus Tarp, formand for UlykkesPatientForeningen og tilføjer:

”Jeg kan kun anbefale, at kommunerne tager deres demokratiske opgave alvorligt og sikrer, at der er tilgængelige, lokale valgsteder. Uanset baggrund skal alle have mulighed for at være en del af et valg. Det er jo demokratiets festdag. For kommunerne skal afholdelsen af et valg ikke være en øvelse i besparelser eller effektiviseringer,” siger han.

 

Antallet af valgsteder ved kommunalvalg:

2009: 1583

2013: 1418

2017: 1387

2021: 1383

Kilde: KMD https://www.kmd.dk/presse/pressemeddelelser-og-nyheder/fakta-om-vaelgerne-og-valggeografien – og UlykkesPatientForeningen.