Mindre end Rold Skov kan også gøre det

Vi har ofte en målorienteret tilgang til naturen, som kan stå i vejen for, at vi kommer ud og bruger den helbredende, mener Tinamaria Cinoba, der er naturterapeutisk mindfulnessinstruktør.

”Mange har det nok sådan, at de brugte naturen rigtig meget, da de var små, men så blev de voksne, og så var naturen mere noget, der fyldte på et intellektuelt plan og derfor ikke noget, som de bruger i praksis. Nøjagtig sådan havde jeg det i hvert fald selv,” begynder naturterapeutisk mindfulnessinstruktør Tinamaria Cinoba.

Hun investerede selv i et kolonihavehus efter en ulykke, hvor hun blandt andet pådrog sig en hjernerystelse, som hun fortsat har senfølger fra.

”Jeg gennemgik selvfølgelig en masse faser, som alle andre ulykkesskadede gør, men efterhånden kunne jeg mærke, at jeg havde brug for noget, der skabte færre forstyrrelser. Jeg kunne mærke, hvor anstrengende det var for mig at være inde i København, hvor jeg boede, og hvordan jeg bare faldt til ro på en helt anden måde ude i naturen,” siger Tinamaria Cinoba og supplerer:

”Fraværet af alt det, der fylder i byen, kan give en markant ro på dit system. Sanseindtrykkene er meget overvældende inde i en by, hvis du går rundt med et overskud, der slet ikke er som før og et nervesystem, der konstant er på overarbejde. Så er det en befrielse ikke at skulle tage stilling til biler, skilte, støj og en masse mennesker. I naturen er der rum til at være på en helt anden måde.”

I naturen er der rum til at være på en helt anden måde.

Lad naturen præsentere sig

Tinamaria Cinoba oplever, at vi desværre ofte er overambitiøse og alt for målorienterede, når det kommer til, hvordan vi vil bruge naturen.

”Det tager pusten fra os på forhånd, når vi tænker, at hvis vi skal ud i en skov, så skal det dæleme være dybt inde i Rold Skov, vi skal samle svampe, gå 10.000 skridt, og vi skal lave et bål og lave pandekager til børnene. Med et overbelastet nervesystem og måske også funktionsnedsættelse, så er det selvfølgelig ikke den rigtige opskrift,” lyder det fra naturterapeuten.

Hun råder i stedet til, at man forsøger at kalibrere sin tilgang til naturen.

”Det gør en forskel, hvis du går ud, og lader naturen præsentere sig for dig. Stands gerne op ved indgangen til naturområdet og træk vejret dybt. Hils på naturen, som hvis du mødte et nyt menneske. Anerkend det område, du er i, og brug dine sanser. Du skal ikke gå en tur, men lad naturen gå med dig. På sammen måde kan du tage afsked med naturen, når du går hjem igen,” opfordrer Tinamaria Cinoba og fortsætter:

”Når jeg siger, at man kan lade naturen komme til en selv, så handler det om, at man observerer og ikke har noget, man skal nå. Der er måske en fugl, du lægger mærke til, noget dug i græsset eller planter, der spirer. Gå langsomt, som hvis du så naturen for første gang. Det kan godt være, at du ikke behøver at gå længere ud end til din egen potteplante, din egen altankasse, eller hvis du er så heldig at have græs eller et træ. Når du først har taget tempoet ud og bruger den her tilgang, så behøver du faktisk ikke en masse natur, for at det giver en effekt.”

Når jeg siger, at man kan lade naturen komme til en selv, så handler det om, at man observerer og ikke har noget, man skal nå. Der er måske en fugl, du lægger mærke til, noget dug i græsset eller planter, der spirer.

Du er selv natur

Natur kan være mange ting, og det er som tidligere nævnt ikke udelukkende store, frodige skove, der passer på prædikatet. Vi er selv en del af naturen, og den indsigt kan være nøglen til en dybere forståelse.

”Mange oplever, når de er ude for et tab, på grund af enten sygdom eller ulykke, at de mister noget af det, de var engang. Pludselig skal man lave en identitetsomskrivning: Hvem er jeg nu, hvor jeg ikke kan det, jeg før kunne? Det kan der være meget sorg, frustration og ensomhed i. I den forbindelse kan man have følelsen af, at man bliver sat ud på et sidespor i forhold til resten af samfundet, venner, kollegaer og arbejde. Det, der bare har vist sig i mit eget liv, og det, jeg også kan se hos andre, er, at ved at træde ud i naturen og tappe ind i den kropsligerfarede bevidsthed om, at vi er natur, så giver det en fornemmelse af, at man faktisk stadig har en plads i verden. Det har været meget værdifuldt for mig,” fortæller Tinamaria Cinoba.

Symbolikken i naturen kan du bruge i dit eget liv.

”Vild natur er noget helt særligt i den her sammenhæng. Du ser måske nogle væltede træer, hvor der alligevel er noget, som vokser videre, og naturen finder altid vej til nyt liv. Det kan man overføre til sit eget liv,” siger naturterapeutisk mindfulnessinstruktør Tinamaria Cinoba.

”De her cyklusser, som naturen præsenterer, er jo et spejlbillede af, hvordan vi som mennesker også fungerer, men det har vi glemt i dag. Blandt andet at vi kan have brug for at gå i hi, når det er mørkt og vinter, og vi har brug for at bruge energi om sommeren. Vi er ikke maskiner, der konstant kan præstere det samme dag ud og dag ind. Er det virkelig svært for dig at komme ud i naturen, så kan du sagtens følge med i de her forskellige cyklusser hjemmefra. Ved at registrere, hvornår solen står op for eksempel, og hvornår den går ned. Det skaber nogle rammer, som kan være rigtig gode at forholde sig til, når det meste andet virker uoverskueligt.”