Gå til hovedindhold

Åndedrættets betydning for dit velvære

Det er de færreste af os, der ikke ville have godt af at blive mere bevidste om vores åndedræt og sørge for at træne det. Hvis du har været ude for en ulykke, er der endnu større grund til at begynde at interessere dig for dit åndedræt.

Podcast om åndedrættet

Hvilken betydning spiller åndedrættet for dit velvære? Bliv klogere i vores podcast om åndedrættet, hvor du også finder åndedrætsøvelser.

Hvis du har været ude for et traume eller en pludselig livsændring, kan det betyde, at du holder på dit åndedræt – at det bliver lidt stramt. Det er en meget almindelig reaktion, når du er utryg.

Men du kan hurtigt få vænnet dig til at trække vejret lidt overfladisk. Her kan åndedrætsøvelser være en hjælp.

Der er nemlig en hel række fordele ved en god vejrtrækning. Både fysiske og mentale.

Fordele ved en god vejrtrækning

 • Du kan bedre din sundhed og din trivsel
 • Du kan bedre din koncentrationsevne
 • Du får en bedre ilttilførsel til hjernen
 • Du kan mindske stress
 • Du kan afhjælpe spændinger og måske lidt smerte
 • Du kan bedre din søvn
 • Du kan blive mere afslappet og i bedre humør
 • Du kan få en bedre fordøjelse
 • Du kan ilte din krop godt igennem

Udnyt dine lungers fulde kapacitet

Vores lungekapacitet er primært bestemt af genetik og falder naturligt med alderen. Hvis du har været ude for en ulykke, kan der også være andre fysiske årsager til, at din lungekapacitet er reduceret.

Du kan ikke ændre på dine lungers kapacitet. Men du kan blive bedre til at udnytte den kapacitet, du har, ved at trække vejret bedre.

Lungerne er nemlig elastiske og kan bevæge sig meget, hvis de får pladsen til det. Derfor er det vigtigt, at du holder musklerne omkring din vejrtrækning smidige. Her kan sidebøjninger være en god ide. Der sidder nemlig muskler omkring dine ribben, som du godt kan træne.

Få al den ilt, du skal bruge

Når du trækker vejret, tager hjertet og hjernen først al den ilt, de skal bruge. Herefter går ilten til indvoldene, og til sidst kommer ilten ud til alle muskler og celler i hele kroppen. Derfor er det vigtigt, at du får alt den ilt ind i kroppen, som du skal bruge.

Ilten er særlig vigtig, hvis du er i en helende proces (fx sår eller skader) eller i en form for genoptræning.

Åndedrættet har forbindelse til dit nervesystem

Udover de mange fysiske fordele ved en god vejrtrækning, er der også fordele at hente på det mentale niveau. Dit åndedræt har nemlig forbindelse til dit nervesystem.

Nervesystemet er bl.a. inddelt i det sympatiske og det parasympatiske nervesystem. Åndedrættet har direkte forbindelse til det parasympatiske nervesystem, som er ansvarlig for hvile og afslapning. Bevidst kontrol af vores åndedræt (fx langsomme og dybe vejrtrækninger) kan fremme ro og afslapning. Du kan altså bruge dit åndedræt aktivt til at påvirke dit nervesystem.

Åndedrætsterapeutens tre gode råd

 • Læg mærke til dit åndedræt og bliv bevidst om det
 • Giv dig selv ro til at træne dit åndedræt dagligt
 • Hold din krop elastisk og bevægelig

Hjælp os med at blive bedre
Dette materiale er støttet økonomisk af Offerfonden.