Gå til hovedindhold

Må jeg tage min førtidspension med til udlandet?

En strand og et palmetræ

Publiceret

28. februar 2022

Spørgsmål:

Jeg får førtidspension, fordi jeg har stærke smerter, som med årene desværre er blevet værre. Jeg har det bedre i konstant varme og er meget interesseret i at opholde mig i lande med tropisk varme – særligt om vinteren.

Jeg har talt med Udbetaling Danmark om mit ønske om at opholde mig i Thailand i op til 8-9 måneder over en 12 måneders periode. Jeg har imidlertid fået det svar, at de så vil trække over 5.000 kr. brutto fra min pension pr. måned.

Jeg er født og opvokset i Danmark, hele min familie bor i Danmark, og jeg vil derfor gerne bevare min ejerbolig her i Danmark. Er der virkelig ingen mulighed for at få dispensation ift. ophold i Thailand?

Svar:

Jeg har set på regelsættet for at opretholde førtidspension i forbindelse med længerevarende ferieophold i udlandet, og jeg kan ikke umiddelbart finde nogen løsning på dit problem.

I henhold til reglerne i pensionslovgivningen kan man – som du selv er bekendt med – ikke opholde sig i udlandet i mere end 6 måneder pr. år (12 løbende måneder). Hvis man gør det, vil man beregne pensionen ud fra, hvad man har ret til at tage med, hvis man ønsker at bosætte sig fast i udlandet. Jeg kan ikke finde nogen dispensationsmuligheder for disse regler, heller ikke selv om der findes rigtig gode lægelige begrundelser mv. for en dispensation.

Årsagen til det skal findes i, at man ved at opholde sig i længere tid i udlandet er med til at trække penge ud af landet. Jeg vil – trods ønsket om et andet svar end det ovenstående – ønske dig alt muligt held og lykke fremover.

Venlig hilsen

Marianne Bak Svendsen

Jurist