Gå til hovedindhold
Janus Tarp, formand

Fremtidens sundhedsvæsen skal have plads til alle patienter – også de mest komplekse

Sundhedsstrukturkommissionen er kommet med sine anbefalinger, og politikerne skal nu aftale, hvordan fremtidens sundhedsvæsen skal se ud.

- Vi glæder os over, at flere fremover vil kunne få bedre hjælp, der hvor de bor. Men vi ønsker også, at politikerne husker, at mange patienter rundt om i landet ikke har brug for et nært tilbud. De har brug for et, der er fagligt stærkt og specialiseret, siger Janus Tarp, formand for UlykkesPatientForeningen og PolioForeningen.

Syv ud af 10 af UlykkesPatientForeningen og PolioForeningens medlemmer foretrækker faktisk at køre langt efter en behandling på sygehuset fremfor at blive behandlet i deres egen kommune.

- Når man flytter penge fra sygehusene og til de privatpraktiserende læger, må det ikke betyde, at behandlingen til de mest komplekse patienter bliver dårligere, siger Janus Tarp.

Ønske om forløbskoordinatorer

Det kan være svært som ulykkespatient at navigere i sundhedsvæsenet. Derfor har Janus Tarp et ønske om, at ulykkespatienter ville kunne få en forløbskoordinator.

- Vi ønsker os, at patienter som vores medlemmer, der ofte har flere diagnoser, fremover får en forløbskoordinator, som kan holde styr på deres behandling på tværs af afdelinger og myndigheder. I dag står alt for mange selv med det ansvar. Og det problem løses ikke kun ved at nedlægge en region eller flytte en opgave fra kommunerne, siger Janus Tarp.

Foreninger kan bidrage

- Foreninger som vores har meget at bidrage med, når det handler om at sikre sundhed og trivsel. Vi tilbyder træning, som er tilpasset de skader, vores medlemmer har. Vi rådgiver og deler den nyeste viden om behandling. Vi forsker endda selv og driver et hospital, som supplerer det offentliges tilbud. Vi kender patienterne og deres diagnoser godt. Det er oplagt at lade et presset sundhedsvæsen trække på ressourcer som vores. Og ligeså oplagt, at politikerne til gengæld får styr på den støtte, som i dag uddeles kortsigtet og uforudsigeligt, så vi aldrig ved, om vi stadig har råd til at tilbyde hjælp også næste år, siger Janus Tarp og fortsætter.

- Det bliver utroligt spændende at se, hvad politikerne kommer frem til hen over sommeren. Vi krydser fingre for en model, der har plads til alle, uanset om man er kroniker, kompleks, har pårørende eller ej.

Læs sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger