Gå til hovedindhold

Bogomtale: Lappeløsninger

Når krop og sjæl skal finde et nyt selvbillede.

Skrevet af
Elisabeth Cecilia Dorn Presseansvarlig
Publiceret torsdag den 25. januar 2024

Lappeløsninger er skrevet af forfatter og ulykkesramte Anne Juhl Preisler med forord af Ghita Tougaard, næstformand i UlykkesPatientForeningen. Den dramatiske fortælling begynder med en beskrivelse af Anne Juhl Preislers ulykke:

”Solen skinnede, da ulykken ramte for ti år siden. Det var juni, hedebølge, og den dengang 47-årige Anne Juhl Preisler, havde, som så mange andre, søgt mod vandet og familiens båd efter arbejdstid sammen med sin mand og to børn. Hun boede på det tidspunkt i Schweiz og nød et fysisk aktivt og socialt liv med vandring, bjergbestigning og skiløb i alperne, – og ja at kunne hoppe i vandet fra familiens båd. Det gjorde hun også den dag, da hendes ben endte i skibsskruen og blev brutalt flænset. En amerikansk mand på kajen hjalp hende med at lægge pres på det åbne sår, indtil ambulancen kom.”

Bogen Lappeløsninger handler om hendes ulykke og den efterfølgende behandling af læger, fysioterapeuter, sygeplejersker, psykologer og en præst på et hospital i Schweiz. Vi følger hende i tiden lige inden ulykken, hvor hun skal på vandretur med veninden på Mallorca, til ulykken kort tid efter og den lange fysisk, mentalt og følelsesmæssige kamp for at komme tilbage til livet.

At genstarte sig selv til et nyt jeg

Men hvordan kommer man tilbage til livet, når man pludselig ingenting kan og frygter, at ens ben skal amputeres? Det er spørgsmålet, der rumler, i mødet med behandlere, der siger, hun ikke skal regne med at kunne vandre og være så fysisk aktiv som før, og grundlaget for de læringer og eksistentielle transformation, hun deler ud af i bogen for at blive sit nye jeg.

Selv siger hun: “Jeg mistede førligheden og skulle have hjælp til det mest basale. Det var meget grænseoverskridende."

Anne Juhl Preisler er som forfatter sjældent gavmild med sin sårbarhed, kropslige forfængelighed, sin sorte humor, hun deler med sin mand, og stædighed i troen på, at hun kan komme tilbage til livet, som hun elskede det, bare med et nyt selvbillede og måske lidt flere (reflektions-)pauser.

I forordet skriver Ghita Tougaard, næstformand i UlykkesPatientForeningen, bl.a.:

”Bogen er til trøst for nogle, inspiration for andre og vigtig viden til alle, der forhåbentlig aldrig selv skal stå med en ulykke, men som kan vokse af at vide, hvor afgørende og betydningsfuld du kan være som støtte for familien.”

Få medlemsrabat på Lappeløsninger

Bogen tilbydes til alle medlemmer inklusive medlemsrabat til 179 kr. inkl. forsendelse (originalpris 249 kr.).

Er du interesseret, så skriv til forfatter Anne Juhl Preisler på ajp@dpi.dk