Boligens indretning er vigtig for din trivsel

Det er ikke ligegyldigt, hvordan du bor og indretter dig. Den rette boligindretning kan, ifølge indretningsarkitekt Mette Skjoldan, nemlig give meget ro, glæde og ikke mindst overskud i hverdagen. Det handler ikke om det perfekte hjem, men om at skabe en personlig bolig med individuelle løsninger. Et hjem der føles rart.
Indretningsarkitekt Mette Skjoldan (til venstre) gennemgår indretningsplanen med Susanne Sølling Ryding, der kæmper med mén efter en faldulykke for mere end 12 år siden. Indretningsplanen er tænkt som en slags 'køreplan' med anbefalinger på såvel kort som lang sigt.

Indretningsarkitekt Mette Skjoldan ved udmærket, at det lyder temmelig ’poppet’, at hun kan bidrage til, at mennesker får mere overskud i hverdagen ved hjælp af råd og vejledning om boligens indretning.

Men hverken Mette Skjoldan eller hendes idéer er poppede eller overfladiske. Tværtimod, for som tidligere socialrådgiver og blandt andet socialkonsulent i både forsikringsselskab og fagforening, hvor hun har arbejdet med ulykkessager, kan hun trække på en stor erfaring med hverdagen som tilskadekommen.

Mette Skjoldan kender udmærket til ulykkesramtes daglige problemer og det enorme fokus der er på, at alt skal være praktisk og tilgængeligt i hjemmet. At der måske skal være plads til håndtag, pilleæsker eller hjemmehjælpere. Alt er så praktisk, at boligens personlige udtryk ofte fortaber sig, og man glemmer at omgive sig med billeder og fotos på væggene, planter og skønne farver.

Smukt og funktionelt

Hvis et hjem skal bidrage til trivslen og give mere overskud i hverdagen, er det vigtigt at optimere det at leve, mener Mette Skjoldan. Hun peger på, at det gælder om at blive bevidst om, hvad der gør dig glad og være opmærksom på, hvilke ting der kan lette din hverdag.

Er du eksempelvis kørestolsbruger, vil det måske være en god idé og samtidigt smukt, hvis du placerer planter på hylder på væggene eller, at du bruger urtepotteskjulere, der hænger i snore ned fra loftet. Det er både praktisk, fordi det gør det lettere at bruge kørestolen, men det er også flot, hvis du kan lide planter.

Alt er i og for sig muligt, og det funktionelle behøver ikke at overdøve den personlige stil.

Det handler ikke om boligmagasinernes nye trends, men om en indretning, hvor man kan føle sig godt tilpas i hverdagen.

Et personligt hjem

Mette Skjoldan synes i det hele taget, at den gode boligindretning handler om at skabe et personligt hjem, hvor man omgiver sig med ting, der betyder noget for en. Og modsat, hvad mange tror, synes hun ikke, at idealet er et hjem fra boligmagasinernes spalter.

- Jeg hjælper mennesker med at finde deres indretning med udgangspunkt i deres personlige smag. Det handler ikke om boligmagasinernes nye trends, men om en indretning, hvor man kan føle sig godt tilpas i hverdagen. Det er ikke mindst vigtigt, hvis man tilbringer meget tid i hjemmet, forklarer Mette Skjoldan.

Det individuelle og personlige udtryk er kernen i Mette Skjoldans arbejde, og derfor starter rådgivningen ofte med en personlig samtale.

- Jeg tager gerne en snak, inden jeg går i gang med en indretningsopgave. Her prøver jeg at få en fornemmelse af menneskerne, der bor i boligen. For det handler om at finde ud af, hvad der gør dem glade og at forstå deres behov, fortæller Mette Skjoldan.

Planlagte forandringer

Når de indledende øvelser er overstået, er det tid til at beskrive og planlægge boligens indretning. Det kan være forandringer på kort sigt, ligesom planen også kan have et længere sigte, hvor man eksempelvis sparer op til bestemte møbler og lidt dyre forandringer af boligen, såsom nye klinker i køkkenet, nye vægge eller et nylakeret gulv.

Ofte skal der dog ikke meget til for at skabe positive forandringer, mener Mette Skjoldan. For klassiske greb som omrokering af møbler, nye farver på vægge, planter, malerier og fotografier i rammer og oprydning er nemlig effektive og billige værktøjer, når der skal indrettes på ny.

Susanne Sølling Ryding er positivt overrasket over alt det indretningsarkitekt Mette Skjoldan har nået at ændre i løbet af to besøg i hendes rækkehus i Ishøj, hvor hun bor sammen med døtrene Sarafina og Laura-Oline.

- Mette fik meget hurtigt færten af, at vores hjem har meget hjerterum og varme. Hun opdagede hurtigt hjertemaleriet af Per Hillo, som jeg aldrig har fået hængt op på væggen, og foreslog, at det blev hængt op i køkkenet, hvor vi ofte er samlet med pigernes veninder, forklarer Susanne Sølling Ryding og fortsætter:

- Og så var der problemet i køkkenet, hvor jeg sad på en bænk, så benene kunne være der. Det fungerede ikke rigtigt, men Mette fandt hurtigt en løsning. Hun vendte bordet og foreslog, at jeg erstatter stolene med endnu en bænk på den anden side. Så straks var der mere plads i køkkenet. Hun så alt. Også billederne, der var stablet i hjørnerne og lamperne, der ikke var hængt op.

En totalplan

Susanne Sølling Ryding forventede egentlig ikke andet end lidt hjælp til indretningen, da hun tilmeldte sig Livtags indretningsforsøg. Men det blev glædeligt anderledes. På indretningsarkitekt Mette Skjoldans første besøg talte de om ønsker for hjemmet, og Mette Skjoldan lavede lidt småjusteringer. De aftalte, at Susanne Sølling Ryding og døtrene blandt andet skulle rydde op inden næste besøg, hvor Mette Skjoldan ankom med puder, planter og ikke mindst en totalplan for det videre arbejde med rækkehuset.

Det gav mere plads i køkkenet, da indretningsarkitekt Mette Skjoldan vendte bord og bænk. Samtidig blev spisepladsen også mere indbydende og hyggelig.

Det gav mere plads i køkkenet, da indretningsarkitekt Mette Skjoldan vendte bord og bænk. Samtidig blev spisepladsen også mere indbydende og hyggelig.

Indretningsplanen havde idéer til indretningen af pigernes værelser, Susannes soveværelse, stuen, toilettet og ikke mindst til køkkenet. En plan som Susanne Sølling Ryding er meget glad for, fordi hun ofte glemmer, hvad hun skal på grund af sin hjerneskade.

Den nødvendige oprydning

Som en del af indretningsforsøget, skulle familien også rydde op inden Mette Skjoldans andet besøg, og lamper og malerier skulle hænges op. En umiddelbar stor og lidt uoverskuelig opgave, når man som Susanne Sølling Ryding ikke kan så meget selv og ikke længere har den store vennekreds, fordi den er svundet lidt efter lidt, jo flere år hun har været syg.

Men det lykkedes med hjælp fra veninden Jette Martlev, døtrene og deres veninder og et ægtepar fra nabolaget, som borede tingene op. Der blev knoklet dagen før, indretningsarkitekt Mette Skjoldan skulle komme, og selv døtrenes værelser blev malet.

- Jeg havde otte sække med ting, der skulle smides ud. Bedrollers med bamser og tøj, ting som vi ikke kommer til at savne. Det var selvfølgelig en svær proces for pigerne, fordi de skulle tage afsked med en del bamser. Og senere skal jeg i gang i køkkenet, hvor der er meget, der kan smides ud, for det er de samme to ting, jeg bruger, fortæller Susanne Sølling Ryding.

Vil du i kontakt med Mette Skjoldan, kan du kontakte hende på skjoldanindretning@gmail.com

Skab forandringer

Vil du prøve at skabe mere ro i dit hjem, kan du måske lade dig inspirere af nedenstående råd.

Farvevalg

De farver du kan lide, er et godt udgangspunkt for dit farvevalg. Prøv gerne at mærk efter - hvilke farver gør dig rolig? Vælg derefter to eller tre farver, som du bruger som den gennemgående farve i alle rum i huset. Det er vigtigt at vælge højst tre farver, da indtrykket så forbliver roligt. Traditionelt set er blå en farve, der gør dig rolig og tryg. Men der er ikke noget rigtigt eller forkert.

Lys

Sørg for at have nok lys i hjemmet. Det gælder både dagslys og elektrisk lys.

Oprydning

Det skaber ro i sindet, at der er orden i hjemmet. Du kan bruge bokse og kurve til nemmere at få ting af vejen. Det ser alt andet bedre ud, at der ligger 'noget' i en kurv end på gulvet, i sofaen eller hvor det ellers ligger.

Gentagelser

Brug f.eks. den samme slags urtepotteskjuler i alle rum eller vælg det samme materiale til gardiner, duge og puder. Det behøver ikke være så meget, du laver om for at få rummene til at hænge mere sammen, hvilket også giver ro.

Boligindretning, der giver energi

UlykkesPatientForeningen søgte i juni efter medlemmer, der ville deltage i et forsøg med boligindretning, der skulle give energi i hverdagen. 

Susanne Sølling Ryding var blandt dem, der tilmeldte sig. Indretningsarkitekt Mette Skjoldan besøgte familien to gange med nogle ugers mellemrum. Mette Skjoldan har haft 2.000 kr. til at gennemføre forandringer for.