Fra trafikuheld til troubadour

I begyndelsen af 2019 stod Ole Rolf Lassen med sit band Dr. Rolf og Kanylerne på scenen til liveshow i seermagneten X Factor. Han ånder for at fortælle historier gennem sine sange, og det var en ulykke, som satte fart under drømmene.
En ulykke for 11 år siden justerede Ole Rolf Lassens syn på livet, og det har blandt andet påvirket hans måde at skrive sangtekster på.

Han blev ikke sparket ud, men snakket ud, fortæller Ole Rolf Lassen om afslutnin - gen på sin tid som efterskolelærer. Der er ingen bitterhed at spore i hans ansigt, når han beretter om det, for han var endelig selv kommet til erkendelsen, at det ikke gik længere efter ulykken.

Jeg elskede det sted, jeg elskede interaktionen med eleverne, og at arbejde og fritid smeltede sammen. Men der var sket noget med mig efter ulykken, og jeg begyndte at have svært ved at overholde aftaler.

Engang kunne jeg som matematiklærer regne hurtigere i hovedet, end eleverne kunne på deres regnemaskiner. Sådan var det ikke længere, og det havde været svært at indse,” lyder det fra Ole Rolf Lassen.

I 2008 skulle han på sin cykel krydse en vej i strid vind. Han var i glimrende form, for kort efter skulle han deltage i Vasaløbet (svensk langrendsløb). Han orienterede sig, er han overbevist om, men alligevel kørte han lige ud foran en bil.

Jeg elskede det sted, jeg elskede interaktionen med eleverne, og at arbejde og fritid smeltede sammen. Men der var sket noget med mig efter ulykken, og jeg begyndte at have svært ved at overholde aftaler.

”Det næste, jeg husker, er, at jeg ligesom svæver rundt over de her mennesker, som er stimlet sammen på grund af ulykken. Jeg har det fint, og jeg ville bare ønske, at jeg kunne sige til dem, at det hele nok skulle gå,” fortæller Ole om ulykken og nærdødsoplevelsen. Ulykken gav ham brud overalt på kroppen, herunder kraniebrud.

”Jeg har det rigtig godt i dag, selvom min ene skulder aldrig er blevet god igen. Jeg lå i to måneder og kunne hverken læse eller se fjernsyn, og det var tydeligt, at det var gået ud over mine kognitive evner. I dag føler jeg, at jeg er mig selv igen. Jeg vil endda sige, at jeg har fået et endnu bedre liv end før.”

A blessing in disguise

Den 70-årige troubadour bor med sin hustru i Rudkøbing på Langeland med et fodboldstadion bag hækken, et drivhus fyldt med vindruer og ganske kort vej til havet. Indenfor fylder musikken meget. I stuens hjørne ud mod den grønne have sidder han hver morgen og synger og spiller guitar. 

”Musikken har altid haft en central plads i mit liv. I gymnasiet tog jeg rundt og spillede med forskellige bands, og jeg ville egentlig være rockmusiker. På et tidspunkt boede jeg med bandet Burnin Red Ivanhoe, og de blev jo ret store.

Jeg gik og troede, at jeg skulle være deres nye guitarist, men de valgte en anden. Derfor tog jeg min Gibson-guitar under armen og tog fra København og flyttede til Ribe og begyndte på lærerseminariet der,” forklarer Ole.

Musikken har altid haft en central plads i mit liv. I gymnasiet tog jeg rundt og spillede med forskellige bands, og jeg ville egentlig være rockmusiker.

Ad en lang række veje og omveje slog han sig senere ned som efterskolelærer på Langeland, hvor han virkede i 32 år. Han var matematik- og musiklærer og underviste også i fodbold.

Han var matematik- og musiklærer og underviste også i fodbold. ”Jeg har også skrevet en god portion sange før i tiden, men der skete virkelig noget efter min ulykke. Det skal ikke forstås sådan, at jeg pludselig skiftede personlighed, men jeg fik et andet syn på, hvordan det er at være til. På den måde var ulykken a blessing in disguise for mig.

Der skulle ske noget i mit liv, så jeg kunne komme videre. Ellers havde jeg måske aldrig selv indset det,” siger den tidligere efterskolelærer, som fortsætter:

”Og det har påvirket min måde at skrive sangtekster på. Når jeg skriver i dag, så er det som om, at alt andet forsvinder, og jeg bliver fuldstændig sluset ind i det her univers. Det har åbnet noget i mig.

Der kan sagtens gå lang tid mellem færdige sangtekster, men pludselig kan der være noget, som skal fanges og bruges i en tekst, et magisk øjeblik.”

Sammen om musikken

I dag er Ole både solist og frontmand i bandet Dr. Rolf og Kanylerne, som havde eksisteret i næsten et år, da han meldte sig til X Factor-audition.

”Først havde jeg meldt mig alene, men så fandt jeg ud af, at bands også kunne være med. De andre tænkte da, om det nu var en god idé, men det gik jo meget godt,” lyder det ydmygt. Som det første band nogensinde i dansk X Factor nåede Dr. Rolf og Kanylerne til liveshows. Her blev hele landet bekendt med Oles egne, dybe sange, der blandet andet cirkler om lys og mørke, kærlighed og hverdagspoesi.

Efter ulykken er jeg nok også blevet mere modig. Jeg tør noget mere med musikken og i livet. Det er ikke sikkert, at jeg havde meldt os til X Factor ellers

Rejsen sluttede efter første liveshow, men bandet fik meget med. ”Der var et fantastisk sammenhold blandt deltagerne, og vi mødte nogle mennesker, som var enormt dygtige, positive og støttende. Så det var en stor, stor oplevelse at være med i,” fortæller troubadouren og supplerer:

”Efter ulykken er jeg nok også blevet mere modig. Jeg tør noget mere med musikken og i livet. Det er ikke sikkert, at jeg havde meldt os til X Factor ellers.”

Ambitionerne for musikken stopper heller ikke her. Den tidligere efterskolelærer øver målrettet i timevis hver dag, og han har allerede flere udgivelser på CV’et. Den øgede eksponering har også ført til endnu flere spillejobs, og i øjeblikket turnerer han med Dr. Rolf og Kanylerne rundt i det danske landskab.

”Allerhelst vil jeg gerne ud og mærke den der følelse af, at man er sammen om musikken. Jeg synger mine sange, og jeg har noget på hjerte, og jeg kan mærke, at folk åbner sig. Det er dét, jeg lever for,” slutter Ole Rolf Lassen.