Vi har brug for friske øjne og nyt input

Jan Sørensen og hans hustru Inga Krogh Andersen har boet i samme bolig i godt 30 år og synes, det er svært at forestille sig, at indretningen kan være anderledes. Men indretning er en fleksibel størrelse, og indretningsarkitekt Mette Skjoldan hjalp dem med at se nye muligheder.
Indretningsarkitekt Mette Skjoldan gennemgår indretningsplanen med Jan Sørensen og Inga Krogh Andersen. Foto: Morten Rode/Monsun

Det var egentlig ikke hensigten, at de skulle blive boende i klyngehuset i Vallensbæk, der efter Jan Sørensens soloulykke i 1988 blev familiens nye bopæl. Men årene er gået, og etplanshuset på 145 kvadratmeter har fungeret rimeligt godt for kørestolsbruger Jan Sørensen og hans hustru Inga Krogh Andersen og deres nu to voksne børn.

De blev boende, og nu hvor de begge er gået på pension, og børnene for længst er flyttet hjemmefra, har de besluttet sig for at blive og investere lidt i huset, så det passer bedre til deres behov i dag. Både set i forhold til funktionalitet og ’udseende’.

Men hvor tager man fat, og hvilken muligheder er der? De synes begge, at det var svært at se mulighederne for sig efter godt 30 år i huset, og derfor tøvede de heller ikke med at tilmelde sig, da UlykkesPatientForeningens medlemsmagisin, Livtag, søgte medlemmer, som ville deltage i et forsøg med boligindretning, der skulle give mere energi. 

Fra lys til materialevalg

- Vi havde brug for et par friske øjne og nyt input. For hvad kunne vi gøre for, at huset blev lettere og pænere, spørger Jan Sørensen, da Livtag taler med ham efter indretningsarkitekt Mette Skjoldan har været på besøg de lovede to gange og givet dem en plan for arbejdet med indretningen.

En indretningsplan, der blandt andet beskriver og foreslår farvetemaer, lyssætning, træsorter, reoler, skabsplads, malerier og billeder på væggene, stoffer som hør og andre grovere vævede materialer og et læsehjørne eller et læsearrangement til Jan Sørensen i stuen.

Mødet med Mette Skjoldan har i høj grad budt på andre øjne på deres hjem og givet et bidrag til deres diskussioner om deres fremtidige bolig.

Siden indretningsarkitektens første besøg, er der blevet flyttet malerier og billeder på væggene, ryddet op i skabe, sorteret bøger, rekvireret tilbud på nye gulve til nogle af værelserne og på fjernelse af skabsvæggen i soveværelset samt på at etablere nye garderobeskabe.

Forandring er en proces

Der er allerede sket meget i deres hjem, og både Jan Sørensen og hans hustru har været glade for Mette Skjoldans mange gode bud på, hvordan deres fremtidige bolig kan indrettes. Råd som de har tænkt sig at følge, hvis de synes det giver mening og med den åbenhed, det kræver, hvis man ønsker forandringer.

Dertil kommer, at dialogen med indretningsarkitekt Mette Skjoldan har gjort det tydeligt for dem begge, at deres hjem har brug for oprydning, og at de skal sortere deres ting, og køre det de ikke længere bruger på genbrugsstationen.

Vil du i kontakt med indretningsarkitekt?

Vil du i kontakt med indretningsarkitekt Mette Skjoldan, kan du kontakte hende på skjoldanindretning@gmail.com

Kort om Jan Sørensen

Jan er i dag pensioneret journalist og vinhandler. Han arbejdede i mange år for sin far, vinhandler Erik Sørensen på Bernstorffsvej i Hellerup, og er uddannet journalist fra Journalisthøjskolen i Aarhus med praktik på Dagbladet Helsingør.

Siden arbejdede han på Søndagsavisen, skrev artikler om vin til forskellige tidsskrifter og bøger om spanske vine m.m. Dertil kommer, at han igennem mange år har stået for Erik Sørensen Vins indkøb af vin, vinavis og -katalog.

Jan er i dag ikke mere pensioneret end, at han stadig anmelder vin og skriver på endnu en bog om vin. Jan Sørensen er gift med Inga Krogh Andersen, der er pensioneret sygeplejerske. Sammen har de to voksne børn og børnebørn.

Jan bruger kørestol efter, at han i 1988 forulykkede i sin bil, da han ville lægge sit MasterCard på plads. Det var en soloulykke, og Jan brækkede ryggen. Der var ikke tale om et komplet brud, og han har bevaret noget af følelsen i benene, men Jan er altovervejende kørestolsbruger.

Artiklen har været bragt i Livtag 2019  

Læs også

Boligens indretning er vigtig for din trivsel